Jak zrobić truskawki w czekoladzie? Efektowny pomysł na Walentynki

Dodano:
Truskawki w czekoladzie Źródło: Shutterstock / Arina P Habich
Dobrze zrobione truskawki w czekoladzie wyglądają niczym luksusowa bombonierka. Mogą być lekką przekąską podczas randki, ale też prezentem dla bliskiej osoby. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić efektowny przysmak.

Truskawki w czekoladzie to chyba najprostszy sposób na efektowny deser, którym zachwyci się każdy (czy jest ktoś, kto nie lubi truskawek i czekolady?). To także idealna propozycja na romantyczne spotkanie we dwoje. I choć lutowe truskawki z importu mogą się schować ze smakiem przy tych sezonowych, jednak ich wygląd i połączenie z czekoladą sprawiają, że ciężko się oprzeć takiemu smakołykowi.

Jak zrobić truskawki w czekoladzie?

Przy robieniu truskawek w czekoladzie ważne jest dobre osuszenie owoców. Nie mogą być mokre, kiedy będziesz je zanurzać w czekoladzie. Najprościej jest trzymać owoce za szypułki, maczać w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Jednak jeśli chcesz, aby czekolada była na całej truskawce równomiernie rozłożona – nadziej owoce na wykałaczki, zanurzaj w czekoladzie i potem wbij wykałaczki np. w jabłko.

Rada: do zrobienia truskawek w czekoladzie możesz wykorzystać również czekoladę białą, mleczną lub różową – także czekoladę w kaletkach (pastylkach). W wersji wegańskiej możesz wykorzystać dowolną czekoladę bez mlecznych dodatków i zamiast masła dodać do niej olej kokosowy. Czekoladę można również aromatyzować, dodając do niej np. skórkę otartą z pomarańczy albo płatki chili.

Przepis: Truskawki w ciemnej czekoladzie

Soczyste owoce w ciemnej czekoladzie to idealny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 100 g ciemnej czekolady
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie truskawekTruskawki umyj i dobrze osusz. Pozostaw na nich szypułki.
  2. Robienie truskawek w czekoladzieCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej (naczynie z czekoladą włóż do gorącej wody). Dodaj masło i dobrze wymieszaj. Kiedy czekolada nieco przestygnie, ale nadal będzie płynna, maczaj w niej kolejno truskawki. Owoce odkładaj na papier do pieczenia lub silikonową matę i czekaj, aż czekolada stężeje.

Czym ozdobić truskawki w czekoladzie?

Truskawki w czekoladzie można na różne sposoby dekorować (ułożone w papilotkach będą wyglądać niczym bombonierka). Możesz do tego użyć kolorowych posypek, posiekanych orzechów (świetnie nadają się tu niesolone pistacje), wiórków kokosowych czy w wersji najbardziej ekskluzywnej: jadalnego złota. Można też do dekorowania użyć inne kolory czekolady. Ciekawym pomysłem jest maczanie jednej truskawki w dwóch rodzajach czekolady (np. połowy w białej, połowy w ciemnej).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...